Derneğimizin Tarihçesi

Anadolu insanının, köylerde yaşam şartlarının ağırlaşması sonucunda kentlere göç edip yaşam mücadelelerini buralarda sürdürmeye başlamalarıyla kent yaşamlarıda başlamıştır. Köyümüz insanı da göç kervanına katılarak İstanbul başta olmak üzere diğer kentlerde ve ülkeler de yaşam mücadelesine girişmiştir. Kent yaşamının getirdiği zorluklar sonucunda, toplumumuzda var olan dayanışma ve örgütlü toplum olma bilinci doğrultusunda 1964 yılında İstanbul da yaşayan köylülerimiz bir araya gelerek Ovacık Köyü Yardımlaşma Derneği'ni kurmuşlar. İşte bu hareket o dönemde insanlarda itici güç olmuş ve birlikteliğin vermiş olduğu güç ile bir çok başarılı çalışma büyük özveri ve gayretin eseri olarak ortaya çıkmıştır.

      Adı ve Soyadı       Baba Adı    Ana Adı  D.Yr   Tab.      Sanatı                  Adres

1 .Ali Rıza Gürsoy   Şükrü          Ayşe        Divriği  T.C.  Nakliyeci      Kurtuluş,Direkçibaşı48/1

2. Veli Kaya             MehmetAli Şehriban  Divriği  T.C.  Memur          İstanbul Sanayi Odası

3. Halil Gürsoy         Sayıt           Sultan      Divriği  T.C.  Müvezzi       Taksim iş bankası

4. Veli Kaya             Yusuf          Bağdat     Divriği  T.C.  Müvezzi       İstanbul sanayi odası

5. Sait Öztürk           Aziz            Feruza      Divriği  T.C.  Müvezzi       Şişli İş bankası

6.Hüseyin Şimşek    Ali               Şehriban  Divriği  T.C.  Odacı            Sınai kalkınma bankası

7.Mustafa Öztürk     Abdullah     Gülizar    Divriği  T.C.  Bakkal          Yenişehir kuyucu kerim sok. 30

8.Hasan Kaya           Muharrem   Kibara     Divriği  T.C.  Müvezzi       T.Emlak Kredi Bankası Bahçekapı

9.İbrahim Kaya        Hasan          Menekşe  Divriği  T.C. Tüccar           Aksaray Namık Kemal cad.87-

10.Ahmet Gürsoy     Hasan          Altın       Divriği  T.C.   Bekçi           İstanbul sanayi odası

11.Emin Öztürk        Mustafa       Zeynep   Divriği  T.C.   Şöför           Cağaloğlu,Çatalçeşme sok.12/A

12.Yusuf Özdamar   Hüseyin       Kibar      Divriği  T.C.   Kahveci       Yenişehir,Gülleci sok.89

13.Hasan Kaya         Mustafa       Çiçek      Divriği  T.C.   Odacı           İş Bankası Şişli

14.Gazi Şimşek        Süleyman    Altın       Divriği  T.C.   Odacı           Emlak Kredi Bankası Eminönü

15.Cemal Özcan       Cemal          Kibara    Divriği  T.C.  Elektrikçi     Yenişehir,Yamanali sok.48

16.Behçet Öztürk     Aziz             Feruza    Divriği  T.C.   Kolacı          Eyüp,işçi sigortaları hastanesi

17.Haydar Şimşek    Mehmet       Bahar     Divriği  T.C.   Bekçi            Bomonti,Rum kilisesi sok.12

18.Seyit Özcan         Halil            Hüsne     Divriği  T.C.   Odacı            İş bnkası Şişli

İlk yıllarını kentte yaşayan köylülerimizin dernek çatısı altında örgütlenmesini sağlama çabalarıyla geçiren derneğimiz bu örgütlenme sürecini tamamladıktan sonra sosyal etkinlikler düzenleyerek köylülerimizin bir biri ile kaynaşmasına öncülük etmiştir.

Kuruluş amacına uygun olarak köyümüzle ilişkilerini geliştirmiş, üyelerinin maddi katkıları ile köyümüzün haberleşme, içme suyu, köprü, yol bakımı, sokak aydınlatması,ağaçlandırma ve köyümüzün ortak malı olan okul binalarının onarım çalışmalarını yapmış ve yapmaktadır.

Her sivil toplum örgütü gibi derneğimizin faaliyetleride 12 eylül 1980'de iktidara el koyan askeri yönetim tarafından durdurulmuştur. Ancak bu durağan süre derneğimiz açısından kısa sürede aşılmış ve derneğimiz örgütlü toplumumuz ve onun idealist yöneticileri tarafından yeniden faaliyet alanına döndürülmüştür.

Derneğimiz, kiralık mekanlarda yürüttüğü çalışmalarını artık kendi malı olan bir mekanda gerçekleştirme ihtiyacı hissetmiş ve o dönemki yönetim kurulu tarafından 90'lı yıllarda ilk olarak Kağıthane'de bir yer satın alarak faaliyetlere burada devam etmiştir. Daha sonraki yönetim kurulu ise derneğimize Esenler'den bir mekan daha satın alarak faaliyetlerini buraya taşımıştır. Kentte yaşayan köylülerimiz bu mekanlarda bir araya gelerek köyümüz toplumunun sorunlarını tartışmakta, gençlerimiz zaman zaman tiyatro, saz kursu, folklör, dil kursu, gezi gibi etkinlikler düzenleyerek bir birlerini tanıma fırsatı bulabilmektedirler.

Son dönemlerde ülkemizdeki siyasi idarelerin yaratmak istediği düşünmeyen, araştırmayan, sorgulamayan ve sadece kendini düşünen insan profili tüm toplumlarda olduğu gibi bizim toplumumuzu da etkilemiş ve derneğimizde bu süreçte bir güç kaybına uğramıştır. Ancak kent yaşamının giderek ağırlaşması ve birlikte getirmiş olduğu ayrışımlar, uzaklaşmalar ve yalnızlıkların bizim pek alışık olduğumuz bir durum olmadığından yola çıkarak derneğimiz yeniden yapılanma ve kurumsallaşma yolunda adımlar atma gayreti göstererek köyümüz toplumu ile arasında giderek zayıflayan bağları güçlendirmek, yeni yetişen gençlik ile derneğimiz arasında ilişki kurmak, gelişen kent yaşamı ile paralel olarak gençlerin taleplerine cevap vermek için bilişim teknolojisinden faydalanarak ve maddi olanakları çerçevesinde etkinlikler düzenleyerek geleceğe yönelik planlar yapmaktadır.

Derneğimiz her zaman toplumumuzun geçmişten bu güne gelen ortak değerlerine sahip çıkarak kuruluş amacına yönelik çalışmalarına aralıksız olarak sürdürmekte ve bir sivil toplum örgütü olarak köylülerimiz tarafından sahiplenip yoluna emin adımlarla devam etmektedir.

 

 

Whatsapp  Destek
Whatsapp Destek