Hızır Orucu ve Lokması

Konuyla ilgili fotoğraflar için tıklayınız...

     Divriği Ovacık Köyü Yardımlaşma Derneği Hızır Lokması 19 Şubat 2017 Pazar günü derneğimizde Hızır lokması gerçekleşti.

     Divriği Ovacık Köyü Yardımlaşma Derneği olarak geleneksel değerlerimizi yaşatmaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya dönük olarak 19 Şubat 2017 Pazar günü Saat 13:00’de Derneğimiz merkezinde Hızır lokması Gerçekleşt.

     Zakirimiz Kadir Özcan tarafından seslendirilen Deyişler ve Tehvitlerden sonra Derneğimiz Semah ekibi semah döndü. Yine köylülerimiz Yusuf Öztürk, Zeki Öztürk ve Hıdır Özcan tarafından yöresel semah dönüldü. Daha sonra tüm katılımcıların yer aldığı semah dönüldü.

     Katılımcılar tarafından getirilen kömbeler ve lokmalar yine bir kısım köylülerimizce hazırlanarak katılımcılara ikram edildi.

Ayrıntılı fotoğrflara bakmak için Facebook sayfamıza bakabilirsiniz.

Fotoğraflar : Deniz Özcan

     Hızır Orucu

     Anadolu Alevi toplumları tarafından tutulan Hızır orucu Rumi takvime göre Ocak ayının son günü ile Şubat ayının 1. ve 2. Günü olmak üzere 3 gün tutulur.

     Miladi takvime göre ise Şubat ayının 13. 14. ve 15. Günü tutulur. Tutulan 3 gün oruçtan sonra Hızır lokması yapılır.

     Hızır lokması geleneksel olarak kömbe olarak yapılır ve çevreye dağıtılır.

     Bir inanışa göre; bekar genç kızlar ve erkekler Hızır orucu süresince su içmezler. Artık iyice su ihtiyacı oluşan kişinin son gece rüyasında kendisine su veren veya o evin yanında ki çeşmeden su içmiş ise onunla evleneceği varsayılır.

     Bir başka inanışa göre; Hızır ve İlyas inancı Alevi düşüncesine ve inancına en yoğun biçimde girmiştir. Öyle ki Hızır’ın adına atfedilen “Hızır Orucu” tutulur ve dördüncü gün bayramlaşılır. Hızır orucunun son gününde özellikle cem ayinleri yapılır. O gece bir bezin veya tepsinin üzerine un konulur ve Hızır’ın gelip bu una dokunarak bir işaret bırakması beklenir. Çünkü Hızır’ın uğradığı eve bereket, sağlık ve düzen gelir. Böyle inanılır. Eğer sabah kalkıldığında un üzerinde bir iz veya işaret görülürse o undan kömbe yapılır (Halk arasında buna niyaz yada lokma denir.) ve çevreye dağıtılır. Kömbeyi istisnasız her ve yapar ve dağıtır. Buna “Hızır Lokması” denilir. Hızır’ın un üzerine iz ve işaret bırakarak onurlandırdığı ev sahipleri gücü yetiyorsa mutlaka kurban keser ve çevreye dağıtırlar. 
     Bir diğer inanışa göre ise; Nuh peygamberin gemisi fırtınaya tutulmuş, halk feryat edip “Yetiş ya Hızır; bizi kurtar!” diyerek dua etmişler. Duaları Allah tarafından kabul olunarak, fırtına dinmiş. İşte o zaman üç gün oruç adamışlar. Bu oruç o günden bu güne kadar aynı inançla tutulmaktadır.